Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 17:53 - Шистофрения!
Автор: tomcat2 Категория: Политика   
Прочетен: 8048 Коментари: 25 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ.

Уважаеми Дами и Господа,

Бихме искали да Ви информираме за нещо, което се случва на територията на Република България, с пълното съдействие на нашето правителство, начело с г-н Бойко Борисов.

На 16.06.2011г. Министерският съвет, на свое заседание, одобрява подписването на договор с американската фирма „ШЕВРОН България Експлорейшън” ЕООД, като им дава 5-годишно разрешение да извършват проучване и добив на нефт и природен газ в „Блок 1 Нови Пазар”. Теренът е разположен на територията на Разград, Силистра, Добрич,Шумен и Варна. Там се намира и „житницата на България-Добруджа”, както и много от водните запаси на питейна вода за ј от територията на страната ни. Има солидни доказателства, че методът за проучване и добив на шистов газ, а именно „хидравличен удар”, е изключително пагубен за природата и замърсява подпочвените води. За „хидравличния удар” се използват пясък и вода, смесена с най-различни химикали. Фирмите, добиващи шистов газ, крият какви са използваните химикали, като се позовават на търговска тайна. Специалисти от САЩ са направили анализ на такава вода и много от установените химикали в нея са изключително токсични за човека. Голяма част от хората в България не са информирани как се добива шистов газ. Ако бяха, едва ли щяхме да допуснем това безумие! Ще си позволим съвсем кратко да опишем метода на проучване и добив на шистов газ:
1.Пробива се в шистовите скали на дълбочина от 2.5 - 4 км.
2.Под налягане (хидравличен удар) се изливат в шахтата милиони тонове вода, смесена със силно токсични химикали и пясък.
3.Скалите се напукват от налягането, химикалите и газа, които се намират в тях, започват да излизат от пукнатините /пясъкът се използва, за да държи пукнатините отворени през това време/.
4.Докато газът се събира по този метод, една част от него, заедно с токсичните химикали, отиват директно в атмосферата и въздуха.
5.Половината от сместа (вода, пясък, химикали), използвана в шахтата, остава долу в почвата, като замърсява нея и подпочвените води.
6.Другата половина от отпадъчните води се извлича в цистерни и се изсипва ”на определено място” от компанията. Къде според вас ще е това място? /говорим за милиони тонове замърсена с химикали вода!/.
7.В резултат на този добив, почвата и водите стават негодни за употреба, а районите, в които се добива шистовия газ, постепенно се обезлюдяват и превръщат в пустини.

Целта на писмото е да Ви информира за нещо, което вече хиляди хора знаят. Ако мислите, че това ще засегне лично Вас, семейството Ви, Вашите близки, би било добре да отделите време и да проявите интерес към тази предстояща екологична катастрофа, която съвсем скоро ще отвори пътя на Генно-модифицираните храни в България, поради невъзможност да произвеждаме жито /и не само/ в Добруджа. Ако проявявате вече интерес, по-долу има няколко линка, които за начало биха Ви ориентирали в темата.

Какво ще направите оттук нататък е лично Ваш избор и спрямо него Вие ще носите своята отговорност за процесите, случващи се у нас.

Благодарим Ви за отделеното време. Лек и успешен ден.

Фейсбук група „Ние сме против Българския Чернобил – добива на шистов газ”.

Линкове:
1. Петко Ковачев: Теренът за добив на шистов газ става като лунен пейзаж.
2. Обобщение на еколози по темата за шистовия газ.
3. Изказване на проф.Кристалина Стойкова от Геологическия институт на БАН за това, колко „безопасно” е проучването и добива.
4. Интервю с Георги Божинов относно сондажите за шистов газ.
5. Конференция в НОВИ ПАЗАР – ОПАСТНОСТ ШИСТОВ ГАЗ.
6. В Англия спират добива на шистов газ поради съмнения, че е предизвикал земетресения.
7. Клип в Youtube - „Моята вода вече гори !” .
8. Фирма „ШЕВРОН” осъдена за причиненото замърсяване на води и почви при добива на шистов газ от Еквадор за 8 милиарда долара.
9. Франция забрани със закон добива на шистов газ:
10. Документалния филм Gasland: http://www.zamunda.net/details.php?id=271297&hit=1%2F

В много европейски и други държави проучването и добивът на шистов газ са забранени - знаем, че и в САЩ е имало много аварии при сондажи за газ. Един от примерите е Франция - там е забранено проучването и добивът на газ от глинести скали. Според учените, обаче, причината не е страхът от аварии, а това, че там има 59 ядрени централи, които обезпечават нуждите на населението. Наистина в интернет могат да се видят кадри от такива находища в Щатите, които приличат на пустиня.

Шистофренична треска за газ

Юлия Добрева |

image

 

Дали екологична катастрофа като тази в Еквадор няма да сполети и Добруджа след края на треската за шистов газ?

Участието на министър Трайчо Трайков в конференцията “Шистов газ – управление на нови енергийни източници в Европа”, провела се в средата на май във Варшава, хвърли нова светлина върху енергийните амбиции на правителството. Според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) шистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на страната ни и да даде още една алтернатива за осигуряването на газ като предполагаемият запас е в обем от 300 милиарда до 1 трилион кубически метра. Вече е ясна и фирмата, която е спечелила търг за добив на шистов газ у нас в района на община Нови Пазар – американската петролна и газова компания “Шеврон”. Тя ще заплати 30 милиона евро за предоставянето на лиценз. Реалната разработка на суровините в това находище се очаква да започне най-рано след седем години, но проучвателните работи ще стартират веднага след подписването на договора.

image

Това слага началото на

модерната версия на американската треска за злато,

но на наша територия – треската за газ. Много от привържениците на тази идея изтъкват като основно нейно предимство възможността за постигане на енергийна независимост от вноса на руски природен газ. Може и да е така. Но опасностите, които крие технологията по добиването на шистовия газ и евентуалните последици за околната среда са катастрофални.

В САЩ шистов газ се добива предимно в пустинни райони, тъй като процесът по “събирането” на разпръснатия в земните пластове газ включва инжектиране на вода, пясък и химикали в подземните слоеве. Тази смес от вода и химикали замърсява почвата и водите, като така става изключително опасна за здравето и живота на населението. Ето защо американците неслучайно от десетилетия търсят други територии за добива на суровината и чрез лобизъм вече прогресивно навлизат в Европа.

image Златна Добруджа в очакване на треската за шистов газ

Нека отбележим и факта, че

откритото находище на шистов газ е в района на Добруджа – житницата на България,

– което напрактика означава, че след 10 години земеделието като основен движещ сектор на българската икономика ще бъде неминуемо съсипано.

В средата на февруари британският вестник “Гардиън” писа, че спечелилата търга американска фирма „Шеврон” бе осъдена от Еквадор да заплати 8.6 милиарда долара заради замърсяването на басейна на Амазонка. Журналистите често наричат този регион “Амазонския Чернобил”. Потресаващ факт е, че процесът се е водил в продължение на 18 години, след като в резултат от замърсяването се унищожава не само природата, но умират над 1400 местни жители, а около 30 000 са с влошено здравословно състояние. Основните заболявания вследствие на тази екологична катастрофа са – рак, кожни и тежки респиратовни заболявания. Твърди се, че за получаване на правото на лиценз в Еквадор “Шеврон” са залатили 12.9 милиона долара за лобиране.

image Трайчо Трайков

Освен щетите за околната среда,

сондирането на шистов газ има и още един животозастрашаващ ефект

– създава предпоставки за разместване на земните пластове и земетресения с непредсказуем магнитуд. На 27 май добивът на газ в Ланкашир, Великобритания, бе преустановен, след като в продължение на един месец в района са били регистрирани няколко земетресения. Според Британското геоложко дружество, причина за земетресенията е именно технологията на сондиране – т.нар “fracking”, при който се инжектира разтвор от вода и химикали под налягане, за да се предизвикват малки експлозии в междупластовите пространства и да се разцепят скалите.

image Юлия Добрева е магистър по стопанско управление от СУ “Свети Климент Охридски”.

Нека не забравяме, че по принцип района на газовото находище у нас е изключително сеизмичен – все още има следи от земетресението в Стражица през 1986 година, когато бяха разрушени над 15 000 сгради и някои от пострадалите продължават да живеят във фургони.

Всички тези факти са достатъчно обезпокоителни, за да алармират нормално мислещия човек за бедите от унищожителната шистова инвазия у нас, за която няма равностойно финансово обезщетение. За съжаление времето тече и с наближаването на момента на подписване на договора с “Шеврон” хората трябва да са наясно с поетите политически ангажименти от страна на правителството, да имат пълен достъп до информация от медиите и да могат чрез референдум да одобрят или отхвърлят предложената енергийна алтернатива. Нека разумът проговори!

argumenti-bg.com




Гласувай:
5



1. анонимен - Малка корекция - плиткоразполо...
03.08.2011 19:31
Малка корекция - плиткоразположените слоеве от подземни води в сарматските варовици на Източна Добруджа са силно замърсени с нитрати и фосфати от бившето селско стопанство, поради което са и неизползваеми за целите на водоснабдяването.
Това е и причината, местните източници от подземни води в крайморските общини на север от Варна да бъдат изключени от водоснабдителните мрежи още в края на 80-те години.
Това прави изразът "и много от водните запаси на питейна вода за ¼ от територията на страната ни" некоректно формулиран и използван. Още повече, че питейното водоснабдяване в района се базира на препомпвани от Дунавските тераси води. А използваната за препомпването ел.енергия оскъпява многократно цената (с пъти, в сравнение с гравитачно подаваната!) на всеки транспортиран кубик питейна вода.
цитирай
2. анонимен - За какъв чеп са ни пък тия газове с...
03.08.2011 19:56
За какъв чеп са ни пък тия газове сега? Щом някои страни забраняват разработката, значи е вредно и няма какво да се умува.
цитирай
3. анонимен - Тц, тц,
04.08.2011 01:28
Голяма, геоложки неграмотна глупост си написал, еиййй...
Нямате ли си друга работа,че давате мнение, за неща, от които хал-хабер си нямате.
Да си виждал, поне една стратиграфска колонка от тоя регион?
Въобще виждал ли си шист?
За петростатично налягане и движение на флуиди чувал ли си?
То да не е лейката на баба ти, та да ръгнат там милиони/?!/ тонове вода?
По подобен начин се добива сол, от солният щок в Провадия.
Някъде да си видял пустиня там?

Аман от обущари-астронавти
Гледайте си това, за което сте учили и оставете шистовият газ, на тия които разбират от това
цитирай
4. анонимен - 3-ти, виждал съм няколко страти...
04.08.2011 15:00
3-ти, виждал съм няколко стратиграфски колонки от крайбрежието. А ако искам да съм по-любознателен, ще отида до Геофонда. И ще видя достатъчно...

Прав си да се нервиш, но в крайна сметка всеки си има своите познания и ограничения. Авторът на поста може да не се е обосновал по най-коректния и аргументиран начин, но има своите основания да се притеснява. Добре знаеш, че проблемът винаги е бил в използваната химия...
цитирай
5. анонимен - И аз за това говоря 4-ти
04.08.2011 17:32
Мога да се извиня за тона на tomcat2 .
И го правя!

Но не трябва ейтака, да пействаш мнения на разни лелки, за които плосък задник и денудационна заравненост е все там...
И за химията си прав. И откъде им пръкнаха 500 и незнам колко химикала, хе...:)))
Няколко са, за определено нещо и е въпрос на елементарна технология, да са безопасни.
Аз твърдя, че пестицидите и хербицидите, са в пъти по опасни, защото с вадозните води, те пряко влизат в стомахчето на набедените еколози, ама...

Шистовият газ е и политика, и много пари, и конкуренция.
Не трябва да сме като цигански електорат, протестиращ за две кебапчета и то „интелектуални”, и „екологични”, и виртуални...

Поздрав!
цитирай
6. tomcat2 - Няма проблеми, приемам критика!
05.08.2011 11:37
Няма проблеми ,приемам критика!
цитирай
7. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:28
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/pest-control/>хімічні методи боротьби</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/insecticides/>механізм дії інсектицидів</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/insecticides/>фунгициды названия препаратов</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/catalog/frandesa/fungicides/>фунгіциди</a>
цитирай
8. анонимен - buy levitra online 10224
20.10.2012 06:05
<a href=http://orderlevitrahere.com/#zactl>levitra without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#hbbrm >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#fqexd levitra online without prescription
цитирай
9. анонимен - viagra 120 mg 17361
20.10.2012 12:29
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kpnif>viagra 150 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ugkpj >buy cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#fgtvn viagra 100 mg
цитирай
10. анонимен - payday loans 568 13059
20.10.2012 13:24
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3680>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5903>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3601 payday loan
цитирай
11. анонимен - viagra online 913 981
20.10.2012 15:01
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#2458>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6650>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17264 buy generic viagra
цитирай
12. анонимен - order kamagra online 4560
20.10.2012 16:04
<a href=http://orderkamagranow.com/#zedkr>buy kamagra 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#huarj >buy kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#ivcrr kamagra usa
цитирай
13. анонимен - cheap generic levitra
20.10.2012 17:32
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1989 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5356>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4955 online
цитирай
14. анонимен - buy cheap cialis 18361
21.10.2012 07:13
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#nnwse>cialis 10 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#tmmme >buy cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#iuvqk buy generic cialis
цитирай
15. анонимен - payday loans 672 7325
22.10.2012 07:44
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11450>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#1526>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#8426 payday loans
цитирай
16. анонимен - cialis online 520 7140
22.10.2012 08:48
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#21308>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13192>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#11845 cialis online
цитирай
17. анонимен - buy viagra 16121
24.10.2012 05:58
<a href=http://viagrastorehere.com/#jluae>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#jynen >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#bdueo buy viagra online
цитирай
18. анонимен - buy levitra 19990
24.10.2012 12:29
<a href=http://levitrastorehere.com/#ieqqe>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#mcyli >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#heurj generic levitra
цитирай
19. анонимен - buy cialis 17001
24.10.2012 15:35
<a href=http://cialisstorehere.com/#dydmk>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#wvtzd >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#pvhxw buy cialis online
цитирай
20. анонимен - cheap kamagra 7487
25.10.2012 02:48
<a href=http://kamagrastorehere.com/#znyqo>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#xbpna >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#thspo generic kamagra
цитирай
21. анонимен - bad credit payday loan 13810
27.10.2012 09:30
<a href=http://badcreditloanhere.com/#blzjp>online payday loan</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#qbulg >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#cdteg online payday loan
цитирай
22. анонимен - generic cialis 554 17159
27.10.2012 13:48
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#3831>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#10686>cialis online</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#423 cialis online
цитирай
23. анонимен - direct lender payday loans 19564
28.10.2012 00:00
<a href=http://directlenderloanshere.com/#jomhv>direct lender payday loans</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#wvtgm >direct lender payday loans</a> , http://directlenderloanshere.com/#dgrua direct lender payday loans
цитирай
24. анонимен - buy propecia 2108
02.11.2012 04:00
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#ggzvh>buy propecia online</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#mhpdw >buy propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#cejlq buy propecia online
цитирай
25. анонимен - generic viagra 14198
03.11.2012 07:09
<a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#qnixx>cheap viagra</a> - <a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#wuoig >viagra online</a> , http://ordercheapgenericviagrahere.com/#imufv generic viagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomcat2
Категория: Политика
Прочетен: 824970
Постинги: 213
Коментари: 1336
Гласове: 1359
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930